Miody pitne

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których potraw.

Wino Rumunia

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.