Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie daje kuchnia z Europy na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film